Kumasi is er weer zo eentje! Een verhaal dat verteld móet worden. Lars en Jochem uit Amsterdam bedachten een fris en fruitig drankje gemaakt van het vruchtvlees van de cacaovrucht. Door het vruchtvlees dat normaal wordt weggegooid wél te gebruiken levert het de cacaoboeren meer inkomen op. En dat is mooi, want een heleboel cacaoboeren in Ghana verdienen veel te weinig om fatsoenlijk van rond te komen.

Cacao in Kumasi, Ghana, West-Afrika

Kumasi is de hoofdstad van de Ashanti regio in Ghana, aan de westkust van Afrika. Het is de op een na grootste stad van Ghana en in deze regio wordt enorm veel cacao verbouwd. Bij het oogsten worden de rijpe cacaovruchten met erin de kostbare cacaobonen van de boom gehaald. Vervolgens worden de cacaovruchten opengebroken en de zaden verwijderd. De zaden zijn omringd door vruchtvlees en het sap dat vrijkomt bij het openbreken van de vrucht stroom weg. Gewoon. Foetsie. En dat is zo zonde!

Minder voedselverspilling, meer inkomsten

Journalisten Lars en Jochem maakten in Ghana een documentaire over de cacao-industrie. Zij zagen een kans om een eind te maken aan voedselverspilling en om meer inkomen te creëren voor de cacaoboeren. Samen met cacaoboeren in Kumasi bedachten zij een lekker en gezond frisdrankje door het vruchtvlees van de cacaovrucht te gebruiken. Op deze manier wordt er geen voedsel meer verspild en bovendien hebben de cacaoboeren extra inkomsten. En behoorlijk wat! Tot wel 30% meer per kilo cacao! Ze vernoemden het drankje naar… Kumasi! De plek waar het drankje is ontstaan.

Puur fruitsap: Kumasi Sappi en Kumasi Gassie

Het fruit uit de cacaovrucht is van zichzelf verrassend smaakvol. Denk aan een fris-zoete mix van lychee, peer en witte perzik. Daar hoeven helemaal geen suikers en andere chemische toevoegingen bij. Voor Kumasi wordt alleen sap van de cacaovrucht en water gebruikt. Dat is alles. Er zijn twee varianten verkrijgbaar: Kumasi Sappi, een fruitige dorstlesser en Kumassi Gassi, smaakvol en prikkelend. Je drinkt ze het lekkerste koud, direct uit het flesje maar je kunt er ook heerlijke cocktails mee maken. Of gewoon, op een warme zomerdag, een fris en fruitig glas Kumasi met een schijfje citroen. Of met gember.

De missie van Kumasi

Naast het maken van een lekker drankje om voedselverspilling tegen te gaan en het steunen van cacaoboeren in Ghana, zet Kumasi zich in voor ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Die ongelijkheid is er helaas nog volop in de cacaosector, zowel in inkomen als in de rol van vrouwen binnen de gemeenschappen. Kumasi zet zich in voor een eerlijke verdeling tussen vrouwen en mannen in hun bevoorradingsketen en binnen de gemeenschappen waar ze mee samenwerken.

Wil je ook helpen en meedoen? Dat kan heel gemakkelijk door Kumasi te drinken! Voor verkoopadressen kun je kijken op www.kumasi-drinks.nl

Andere goede doelen in Afrika steunen?

  • Koop je het toiletpapier van The Good Roll, dan draag je bij aan schone toiletten en hygiëne in Afrika.
  • De stijlvolle brillenkoordjes van Gula Vision steunen oogzorg in de derde wereld.

0 reacties